Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Silva Cross Trail 5X fejlámpa - aranyóra

A mai arany óra eltelt! Nézz vissza holnap kedvenc termékedért, hogy elsőként a tied lehessen!

összehasonlít 36 990 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

Mit rejt a cipősdoboz?

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

A napi féláras cipőket, naponta újra cserélünk. Egy nap, egy pár cipő, adott méret, adott típus egy szerencsés leggyorsabb jelentkező

GPS-es órát tesztelhetsz

okos és sportóra bérlés - tesztelés

Óra bérleti időtartam : akár mától is

Bérleti díj felhasználás : bérletí díj levásárolható 100%-ban 10 napon belül; 50%-ban 1 hónapon belül

1 000 Ft

Regisztrálok

Holmenkol TextileProof 250ml - impregnálószer technikai és sportruházathoz

Csúcsminőségű impregnálószer minden sport- és technikai ruházathoz az egyedülálló Lótusz-Hybrid-Mátrix technológiával"

5 990 Ft

összehasonlít

A természetes vagy mezítlábas futásról linkgyűjtemény

Az alábbi cikkben megpróbáltuk összegyűjteni az internetről elérhető informatív, és hiteles beszámolókat, riportokat, amiből, bővebb képet kaphatsz mi is az a természetes futás technikája, és miért is hatékonyabb más futóstílusoknál.

Magazin

Futócipő ápolás tisztítás - karbantartás - javítás

2020. 02. 02. 21:58


Egy városi legenda, hogy nem szabad a futócipőt mosni mert árt neki
Ez a mondat a futócipő gyártók érdekeit szolgálja, mert ha futócipőd mindenkor tiszta, akkor hosszabb életű lesz, és az a futócipő gyártónak nem jó, mert ritkábban veszel új futócipőt. Ezért elterjesztette, hogy a futócipő mosás káros, sőt tiltja a mosógépben cipőmosást. Nem megtanítja, leírja hogyan kell a cipőt mosógépben biztonságosan károsodás nélkül mosni, hanem tiltja - mert neki az az érdeke.


Volt már, hogy a futócipőd vászna idő előtt elszakadt és nem tudod hogy miért? Hátha kapsz magyarázatot ha elolvasod amit összehordtam alább.

Ha ilyen saras a cipőd kitisztítod?

Mit érdemes tudni és miket lehet javítás és tisztítás címszó alatt elvégezni egy futócipőn ha saras, koszos lesz.

Egy videó ahol említést kap a futócipő tisztítás jelentősége egy saras Spartan Race futást követően

Először is néhány tévhit, de legalábbis nem precízen megfogalmazott városi legenda:


A cipő tisztítása - hidd el többet segít mint árt a körömkefe

Nézzük miért tévhitek a fenti állítások

 1. A futócipőt lehet nem szokás tisztítani, de sokkal jobb egy tiszta szagmentes futócipőbe belebújni futni benne, majd levenni a lábunkról mint egy, olyan cipőben sportolni, amikor zoknink akkor is koszos lesz, ha csak belebújtunk a cipőbe és még egy lépést sem tettünk vele. Én azon a véleményen vagyok, hogy ha a zoknimat, az ingemet, gatyámat, bugyimat mindig tisztán tartom akkor, a futócipőnek miért kell piszkosnak/szagosnak lennie? Szóval ez lehet, hogy nem tévhit, de hát mennyivel jobb tisztán, mint kevésbé tisztán sportolni. Sport közben izzadunk a poros útról a por, ha mellé még esik, akkor a sár beleivódik a cipő vásznába a talpbetétbe. Ha nem szárad ki a futócipő a láb izzadsága által elszaporodó baktériumok olyan szagokat termelnek ami egy egészséges lábat is lábszagúvá tehet, továbbá egy nedves vizes izzadt cipőben a vízhólyag kialakulásának valószínűsége is nagyobb mert a talpon a bőr felpuhul és rétegei könnyebben elcsúsznak egymáson. Szóval a futócipőt érdemes tisztítani és a cipő anyagától felépítésétől függően kell megválasztani a tisztítás mikéntjét és gyakoriságát.

A cipő tisztításának fokozatai - sima zuhannyal szappan nélkül és körömkefével mosószappannal mosás közti különbség

 1. Van olyan futócipő amit nem biztos, hogy jó megoldás mosógépben mosni, de ma már az ilyen futócipők száma egyre kevesebb mert a futócipő gyártók előnyben részesítik a szintetikus anyagokat, és egyre kevesebb a állat bőr, papír/parafa, vagy gyapjú alapanyagot is tartalmazó lábbeli. Ha egy cipő ezen alapanyagok valamelyikét tartalmazzák, tényleg ne tegyük áztató mosásnak ki, mert ezek az alapanyagok a sok víznek és esetlegesen a mosószereknek köszönhetően megváltoztatják állagukat, alakjukat, rugalmasságukat, vagy egyszerűen szétmállnak. Szóval a futócipők legtöbbje a 30°C -os kímélő sport ruha/cipő mosásban részesülhet - de győződjünk meg arról, hogy a gyártó milyen ajánlást ad erre vonatkozóan.
 2. Nagy fordulatszámú centrifugázás okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában olyan deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét, ezért nem javasolt percenként 600-800-nál nagyobb fordulatszámon centrifugázni vagy több cipőt egy mosásban centrifugázni. Ha több cipőt mosunk egyszerre, egyéb nem kényes ruhákkal együtt mosva csökkenthetjük károsodás esélyét.
 3. De meg lehet ragasztani, javítani, a levált talpat csak megfelelő szakember végezze megfelelő rugalmas és erős ragasztóval és megfelelő technológiával.

A cipő tisztítása - akár ez is megoldás lehet?

Mitől lehet piszkos/koszos egy futócipő? vegyük sorra:

Akkor jó ha legalább ilyen habos és legalább már ilyen fehér a hab

A cipő hatékony tisztításának lehetőségei:

 1. Ha koszos a cipő veszünk egy újat - jó a gazdaságnak, kevésbé jó a környezetszennyezés állapotának, és a pénztárcánknak, de mindig kiváló új cipőben futhatunk - eldobható/eldobandó cipő kategória.
 2. Kézi tisztítás vizet nem használva: közepesen kemény szőrű cipőkefével vagy hosszú-szőrű körömkefével a rászáradt sarat (homok) kikeféljük miközben porálarcot viselünk mert a szilikózis kellemetlen egy betegség. Javaslat, hogy addig keféljük amíg a cipőből már nem jön ki több por. Ezt egy kádban vagy egy fehér lap fölött végezve láthatjuk biztosan, jön-e még a por. (bizonyos típusú cipőknél elegendő és javasolt tisztítási mód pl bőr felsőrészű cipő erős kordura jellegű, sűrű szövésű, porra sárra nem érzékeny cipőknél javasolt vagy megfelelő eljárás lehet.) A kefe kárt nem nagyon okoz a cipőben nyugodtan végezhetjük a tisztítást - puhább szőrű kefével tovább tart a művelet.
 3. Kézi tisztítás vizet is használva: Nagyon fontos, a mai modern szintetikus alapanyagokból készült sportcipők a magasabb hőmérsékleten (40-50°C -nál nagyobb hőmérséklet hatására) a cipőben alkalmazott ragasztások elgyengülhetnek, elengedhetnek, a sarok merevítő anyagok mivel lágy műanyagból készültek eldeformálódhatnak és a sarok megtámasztása, stabilitása megszűnhet vagy a deformitás miatt feltörheti a sarok vagy boka részét. Szóval alapszabály amit a kéz elvisel vízhőmérsékletet, azzal mossuk a sportcipőnket. A kerti slag nagyon jó és hatékony módszer, (a nagy mennyiségű sár legalább a kertben marad) de ez csak előmosás, utána még a kefés, szappanos mosás végzi majd el az alapos mosást. A kézi mosást érdemes zuhany segítségével lavórban vagy kádban végezni, mosószappan és körömkefe (hosszú szőrű olyan körömkefe javasolt amivel hajlandóak vagyunk saját láb vagy kézkörmünket is megtisztítani - olyan erős rövid szőrű kefe ami a kezünkön lábunkon bőr/hámsérülést okozhat az a cipő vásznában is kárt tehet) segítségével bő vízzel addig végezzük, amíg a vászonból fehér hab és az öblítéskor tiszta, homok mentes víz nem jön ki a cipőből (ez látható a fehér kádban vagy a lavór alján) .Az egyik fél cipőt megtisztítva azonnal láthatjuk a két cipő vásznának színe közti különbséget. A mosást követően az alapos öblítés fontos nagyobb mennyiségű vízzel. A zuhany hatékony eszköz. A szárítás mikéntjéről később lesz információ.
 4. Tisztítás fogkefével: ez is megoldás, de a fogkefe akkor hatékony ha kis helyen lokálisan akarunk eltüntetni piszkot és nem akarjuk, hogy a cipő minden része tocsogjon a víztől és szárítani kelljen. Szóval ha teljes tisztítást akarunk fogkefével, gondoljunk bele mennyire fogjuk magunkat szívatni vagy nem lesz elég hatékony az egész cipő tisztítása - a körömkefe hatékonyabb.
 5. Gépi mosás: tévhit, megtévesztés, hogy nem lehet/ szabad futócipőt mosógépben mosni. A pontos mondat úgy hangzik, hogy van olyan futócipő (most már egyre kevesebb) amit nem szabad áztató mosásnak kitenni, illetve a gépi mosás szabályait érdemes betartani. Azok a sportcipők nem alkalmasak bő-vizes gépi mosásra, amik állati bőr felsőrész vagy bőr, papír, esetleg parafa anyagú talpbetétet tartalmaznak. Ha ilyen anyagot találunk a cipőben vagy a termék tájékoztatóján említést tesznek róla akkor a gépi mosást hanyagoljuk és más alternatív megoldást keressünk.
 6. Szóval gépi mosás teljesen szintetikus, nem gore-tex vagy egyéb vízálló/lélegző technikai anyaggal bíró futócipő esetén: A cipőből vegyük ki a talpbetétet és a fűzőt. (a fűző ha a cipőben marad és szanaszét lobog, esélyes, hogy beleakad a dobba ami leszakítja a fűzőtüskét és akkor cseszhetjük a gyors újrafűzést - új fűzőre lesz szükség. A talpbetét a cipő mellett a gépben ugyanúgy mosásra kerül, csak ha benne hagyjuk a mosás során a belső rész kevésbé hatékonyan öblítődik ki, majd szárításkor elfelejtjük kivenni belőle és nem szárad ki teljesen sőt ha olyan a cipő be is penészedhet ha sokáig marad vizes a talpbetét alatt. A mosózsák hatékony eszköze a cipő védelmének a mosógépben (ilyenkor a fűző is a cipőben maradhat) sőt ha ruhákat is teszünk a cipő mellé, azt kevésbé bolyhozza károsíthatja. #Mosózsák lehet bármilyen tornazsák, kispárnahuzat, vagy erre a célra legyártott vászonzsák. Amire figyelni kell, hogy a zsák mosás hatására ne engedjen a színéből, azaz nehogy megfogja cipőt a színével.
  Mosóprogram szigorúan 30°C-on szintetikus vagy sport cipő mosóprogram (Nagyon sok mosógép magasabb hőmérsékletű vizet tölt a mosógépbe, hogy a ruha és a dob által elvont hő kiegyenlítse a kiválasztott hőmérsékletű programot - azaz 40°C-os mosás esetén 50°C -os vizet enged a dobba ami károsíthat már - ezért szigorúan a 30°C-os programot válasszuk. Mosószer színes ruhák mosásához alkalmazott olyan mosószer amiben hisszük, hogy hatékonyan mos ( lehet por, folyékony vagy kapszula vagy mosódió, akinek ami tetszik). Én 30 perces programot használok, öblítő felesleges adalék, és ha a 30perces program nem elég lehet ismételni, vagy amit szoktam, kézi mosást követően dobom be a gépbe erre a rövid programra.
 7. Centrifugázás: hatékony eszköze a szárításnak, mert a centrifugázott cipőből már nem csöpög a víz és 8-10 óra alatt szobalevegőn megszárad. Centrifuga fordulatszáma 600-800 maximálisan illetve ha ruhák is vannak a mosógépben a cipő mellett, az méginkább csökkenti a cipőkárosodásának előfordulását. Kézi mosást követően kézben fogva gyors köríveket leírva kézzel a centrifugázást imitálva szinte kirázom a víz nagyját a cipőből. Egy fal előtt állva látom meddig vagyok képes a falra juttatni a cipőből a vizet, ha már nem jön víz akkor felesleges a további tornagyakorlat. Egyébként kitűnő crossfit gyakorlat a kéznek és a vállnak érdemes váltott kézzel végezni.
  Szárítás: itt is igaz az alapfeltevés, hogy magas hőmérsékletet nem engedünk a cipőre, mert károsíthatja, azaz, nem szárítjuk konvektoron, kemencén, tűzhelyen (főleg bennük nem), tűző napon, mikrohullámú sütőben. Marad a szárítás jól szellőző - ahol a levegő átjár - helységben vagy szabadban csak ne érje tűző nap. A 20-22°C -os szobában centrifugálás után egy éjszaka alatt is képes teljesen megszáradni a cipő.
 8. ami tilos minden sportcipő tisztításakor, a magas hőmérséklet alkalmazása, olyan vegyszerek alkalmazása ami a vásznat a EVA középtalpat, oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

A mosógépben ha nem vesszük ki a fűzőt, így sem védhetjük a tüske beakadása és leszakadása ellen

A fűző tüske megvédésének egyetlen hatékony módja

A fűző tüske megvédése két lépése az utolsó lyukba visszafűzés és feszítés

Mi van akkor ha olyan sérülés van a cipőn ami zavaró de a használatot/viselést nem lehetetleníti el?

Alább találod a képet ha rákattintasz, kitöltheted kérdőívünket te hogyan ápolod tartod karban a futócipődet.

Ennek segítségével szélesebb képet kaphatunk majd a magyar futók cipőápolási szokásiról, amely után ezt az oldalt teljes értékűen ki tudjuk tölteni hasznos információkkal, hogy a futócipő mindig jelen és jövő idő lehessen.

KATTINTS - VÁLASZOLJ - BÁR A CIPŐT MÁR MEGNYERTÉK !

Kattints a képre kitölteni a kérdőívünket

A nyers eredményeket az alábbi képre kattintva nézheted meg vagy ha kitöltötted láthatod. Kattints a képre ha nem töltötted ki de érdekel az eredményA kérdőívet kitöltők közt kisorsoltunk egy Salomon Speedcross3 terepfutócipőt a szerencsés nyertes méretében.

A kérdőívet kitöltők közt kisorsoltuk és a cipő azonnal lábra is került


Aki megnyerte Méhesfalvi Éva, gratulálunk.
Ha szeretnél többet tudni a partnerárról kattints ide!